Nieuwe maatregelen

Middels deze brief willen we u de landelijke visie rondom de vernieuwde maatregelen delen.
We zijn inmiddels geadviseerd door het landelijk kerkververband en vanuit de Veiligheidsregio door burgemeester Hemmen.

Afgelopen weekend ontstond veel commotie over de kerkdiensten. Hoewel de meeste kerken zich houden aan de richtlijnen, riep de omvang van de samenkomsten toch veel onbegrip op in onze samenleving.

Op 5 oktober vond opnieuw overleg plaats tussen minister Grapperhaus en kerkgenootschappen en religieuze instellingen. In dat gesprek zijn veel scenario’s besproken, zoals de grootte van het kerkgebouw en de mogelijkheid om meer dan 100 mensen te ontvangen met speciale toestemming van de burgemeester. Het bleek onvoldoende om de minister te overtuigen. Het aantal besmettingen neemt sterk toe en de minister wil absoluut voorkomen dat een kerk een virushaard gaat worden. Daarom heeft de minister kerken gevraagd om een stevig gebaar, waarin we de samenleving laten zien dat we alles op alles moeten zetten om niet opnieuw in de situatie van maart/april terecht te komen. Dat heeft geresulteerd in een aantal afspraken over een meer behoedzame lijn.

Concreet betekent dit:

• in oktober maximaal 30 mensen tijdens een eredienst (exclusief medewerkers);
  • geen gemeentezang (De drie voorzangers zijn wel toegestaan);
  • het advies om mondkapjes te dragen tijdens verplaatsingen (ook in ’t Kruispunt);
    • Dit geldt vanaf 13 jaar, dus ook bij catechisatie, Impact, Connect en JV. (Lopen/staan is mondkapje op, zodra men zit mag het mondkapje af.)
  • andere kerkelijke activiteiten zoals jeugdwerk, kunnen gewoon doorgang vinden met inachtneming van de bekende RIVM-richtlijnen.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben kunt u die mailen aan aenb@cgk.nl